Kuhinja - ponos naše ustanove

Zdrava i pravilna prehrana djece u najranijoj dobi nije potrebna samo za zdrav rast i razvoj već ima dugoročan učinak na zdravlje. Loša i nepravilna prehrana uzrokuje niz problema koje je lako prevenirati!

Vrtićko okruženje je idealno mjesto gdje možemo na pravi način otpočeti podučavati djecu o bitnosti zdrave hrane i upoznavati ih sa zdravim navikama. Kroz naš odgojno-obrazovni sustav, djecu nastojimo upoznati sa zdravim namirnicama, uključiti ih u postupak sjetve i sadnje povrća u našem vrtu, zajedno s njima brinuti o tom povrću i, na koncu, zajedno ga ubirati kako bi djeca naučila postupak nastanka jela na našem stolu. U suradnji s Nevenom Pandža, našom nutricionistkinjom, sačinili smo plan prehrane za dobnu skupinu u našem vrtiću. Tako naša djeca i osoblje imaju  uravnotežene obroke (doručak, jutarnju i popodnevnu užinu i ručak) spravljene sukladno sezonskoj ponudi povrća. Tjedni meni se priprema sukladno toj ponudi i redovito objavljuje na Facebook stranici ustanove.  

Priča o djeci i povrću je nešto posebno, mnogo njih negoduje kada se spominju brokula, cvjetača, kelj i slično. Naša zadaća je, prije svega, upoznati ih s tim namirnicama kroz naše aktivnosti, zatim pripraviti jelo na način koji će njima biti privlačan i to je onda recept za unos zdrave hrane.

Pored glavnih jela kojima naše kuharice pridaju posebnu pažnju, ponosni smo na to što uspijevamo napraviti domaće inačice svega što djeca vole. Tako osim kruha, peciva i kolača pravimo naše domaće zdrave namaze, paštete, „nutellu“, ali i domaći kečap i majonezu. U razdoblju priprave zimnice, pravili smo salate i džemove, koji su sastavni dio našega menija.

Vjerujemo u to kako je ovo početak našega puta ka stvaranju dobrih i zdravih navika, te ćemo svakodnevno nastojati uvoditi novosti i zanimljivosti za djecu kada su u pitanju prehrana i zdrav način života.

Slijedite nas

Top